Konec každodennímu docházení na jídlo? Obědy se šplhají ke 160 korunám

05.02.2022

Obědy v tuzemských hospodách v lednu opět zdražily. Průměrná cena se vyšplhala už na 157 korun. To je o dvě koruny více než loni v prosinci a o 22 korun více než v roce 2020. Vyplývá to z dat o platbách stravenkovými kartami společnosti Sodexo Benefity.
Konec každodennímu docházení na jídlo? Obědy se šplhají ke 160 korunám

Zdražování je důsledkem vyšších cen energií i potravin a rostoucích mezd „Za posledních několik měsíců dochází k velkému zdražování energií i vstupních surovin a restaurace na to jednoduše musejí reagovat,“ komentuje data Jan Michelfeit ze Sodexo Benefity. 

Nejvíce si za oběd připlatí lidé v pražských restauracích, kde musí vytáhnout z peněženky v průměru 176 korun. Naproti tomu v nejlevnějším Karlovarském kraji vyjde o 34 korun méně.

Hledáte práci s benefity? Navštivte internetový pracovní portál jobDNES.cz.

V českobudějovické restauraci Klika Kitchen & Coffee se cena za oběd pohybuje okolo 149 korun. Poslední dobou však chodí méně lidí. „Myslíme si, že je to dáno především zvýšením počtu lidí v karanténě a nárůstem pozitivních testů při testování v zaměstnání. Poměr jídla snědeného uvnitř restaurace versus jídlo s sebou je stále podobný okolo 60:40. Pravdou je, že vstupy nadále rostou, takže dalšímu postupnému zdražování nezabráníme,“ říká majitel Petr Klika.

Češi platí za obědy rekordní částky. V Plzni utrácejí více než v Praze

Pandemie změnila chování hostů v mnoha ohledech. Část zákazníků si zvykla odnášet jídlo s sebou, takže restaurace přicházejí o zisky z prodeje nápojů. „Přirozeně jsou na tom lépe ti, kteří začali prodávat online a snažili se přizpůsobit. Údaje nejde ale generalizovat. Velice záleží také na lokalitě. Restauracím navíc aktuálně chybí až 30 procent personálu,“ komentuje Jana Kohoutová, mluvčí společnosti Storyous, která provozuje pokladní systémy.

Někteří lidé do restaurací přestali chodit úplně. Sodexo Benefity využívá 700 tisíc zaměstnanců, přičemž ze shromážděných dat vyplývá, že stále více z nich utrácí stravenky v obchodech s potravinami. „Lidé hledají způsoby, jak ušetřit, a dle dat si mnohem častěji vaří doma z nakoupených surovin, což zřejmě souvisí i se změnou chování v důsledku pandemie,“ vysvětluje Michelfeit.

Mírný nárůst cen hotových jídel napříč celou republikou zaznamenala také společnost Dáme jídlo, na nižší zájem si ale nestěžuje. „Počet objednávek roste meziročně stabilně a dlouhodobě o 45 až 50 procent,“ uvádí obchodní ředitel Dáme jídlo Petr Indra. „Z hlediska regionálního rozložení registrujeme dlouhodobě nejvyšší počty objednávek jídla z restaurací ve velkých městech. Ani v tomto ohledu se aktuálně poptávka nezměnila,“ dodává.

Restaurace v zajetí inflace

Aktuální situace s inflací se nevyhnula ani segmentu rychlého občerstvení. Zdražování během minulého roku proběhlo v KFC, ale i McDonald’s, kde cheeseburger z 29 zdražil na 35 korun. 

Společnost McDonald’s však dává pouze doporučení o cenách, ale o jejich finální výši, za níž se konkrétní produkty v konkrétních restauracích prodávají, je na rozhodnutí každého franšízanta.

Krabičky vítězí nad hospodou. Zaměstnanci volí vlastní jídlo nebo donášku

„Růst nákladů pociťujeme nejen u klíčových položek jako surovin nebo obalů, kde se pohybují v celku ve vyšších jednotkách procent, ale také v rámci energií, tam je nárůst až o 300 procent. Abychom zachovali kvalitu nabízeného jídla a našich služeb, museli jsme růst nákladů do našich cen částečně promítnout. Snažili jsme se ale postupovat maximálně uvážlivě, abychom zachovali rovnováhu mezi cenou a kvalitou,“ říká marketingový ředitel McDonald’s Martin Troup.

Prognózy do budoucna se budou nést v duchu zdražování, ale také ve změně přístupu restaurací a hospod směrem k hostům. 

„Provozovatelé restaurací pravděpodobně budou muset nadále zdražovat. Sice tím odradí další zákazníky, nicméně tím, že obslouží méně hostů, dojde k poklesu nákladů. To v kombinaci s navýšením marží bude model, kterým se mnozí restauratéři vydají,“ předpovídá ekonom BHS Štěpán Křeček. A dodává, že se budou zlepšovat poskytované služby v gastro průmyslu, za které si mnozí lidé rádi připlatí. 

Průměrné ceny obědů v Česku (v korunách)
Krajrok 2020rok 2021leden 2021prosinec 2021leden 2022
Hlavní město Praha144,5169,2161,5173,6176,1
Středočeský kraj140,4162,5156,9166,2167,4
Jihomoravský kraj134,5160151,5164,8166,2
Plzeňský kraj136,2154,8141159,5161,3
Královéhradecký kraj128,1149,2138,7155,9158,9
Pardubický kraj130,3151,4138,5157158,1
Liberecký kraj137,4152,6147,3154,2156,9
Jihočeský kraj134,9148,3142,2152,4154,3
Moravskoslezský kraj125,9144,2133,5149,4151,4
Olomoucký kraj124,5141,4132,1145146,1
Kraj Vysočina129,8142,7140,9144,2145,3
Zlínský kraj128,6140,9138,8144,1145,3
Ústecký kraj127,8140,7136,7143,8145,2
Karlovarský kraj127,6138,6138,3141,3142,4
ČR135,4151,2144155,3157
Zdroj: Sodexo ČR