Ministerstvo financí chce stravenkový paušál zavést jako alternativu k dosavadním stravovacím benefitům. Zaměstnavatelé budou moci vyplácet svým lidem peníze přímo, a to se stejným daňovým zvýhodněním, jaké mohou nyní využívat u stravenek a podnikového stravování. Část restauratérů se však domnívá, že jim stravenkový paušál významně srazí tržby.
Paušál místo stravenek by byl pro nás poslední ranou, míní část restaurací |
„Paušál je rizikem. Řada stravovacích provozů pociťuje nejistotu budoucí existence, nyní podpořenou koronakrizí. Provozy zaměřené na obědy, závodní jídelny a kantýny vnímají sebemenší pokles tržeb,“ uvádí předsedkyně Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) Linda Nejezchlebová. Paušál je podle ní neúčelový a vítají jej obchodníci, jelikož přímo vyplácený příspěvek je možné utratit za cokoli, a ne pouze za jídlo.
Najděte si stabilní práci s benefity ve státní správě na portálu jobDNES.cz |
Pod letošní výzvou proti zavedení stravenkového paušálu přibývají podpisy podnikatelů z oblasti gastronomie. Za posledních šest měsíců je jejich počet zdvojnásobil, výzvu už podepsali provozovatelé více než dvou tisíc stravovacích zařízení, informovalo ProZAMS v tiskové zprávě.
MF: Po paušálu volají samotné restaurace
„Pokud stát umožní firmám, aby namísto vydávání stravenek vyplácely zaměstnancům hotové peníze, bezpochyby to povede k poklesu ochoty lidí chodit do restaurace na teplý oběd,“ stojí ve výzvě. Autoři označují zavedení paušálu za neprověřený experiment, který ohrozí sektor zaměstnávající více než 90 tisíc lidí.
Podle ministerstva financí však po změně dnešního systému volají samotné restaurace. „Pokud totiž jejich hosté zaplatí za jídlo stravenkou, musejí stravenkové firmě zaplatit vysokou provizi běžně ve výši pět až sedm procent z nominální hodnoty stravenky. Navíc musejí na proplacení stravenek čekat i týdny. S peněžním paušálem se platbě provizí i problémům s blokováním hotovosti vyhnou,“ uvedl resort na svých stránkách minulý týden.
Lidé dávají štědřejší spropitné. Restaurace tíží nahromaděné stravenky |
Ministerstvo argumentovalo také průzkumem Svazu obchodu a cestovního ruchu, podle nějž 60 procent restaurací zavedení stravenkového paušálu podporuje. Také podle průzkumu Asociace hotelů a restaurací se většina stravovacích zařízení paušálu nebrání. „Více než polovina podnikatelů tento krok vítá,“ sdělil v červnu prezident asociace Václav Stárek.
„Je šokující, jestliže podle Asociace hotelů a restaurací stravovací paušál vítáme. Tato asociace zastupuje zejména hotely a ne segment stravování pro zaměstnance,“ stojí naopak ve výzvě sdružení ProZAMS.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve uvedla, že vláda stravenky neruší a že záleží jen na zaměstnavatelích, k čemu se přikloní. Z průzkumu mezi 300 zaměstnavateli, který v polovině srpna provedl startup LemonPay, vyplývá, že paušál jako alternativu ke stravenkám plánuje zavést 39 procent z nich. Podle 62 procent respondentů je příspěvek na jídlo pro pracovníky nejžádanějším benefitem.
Zaměstnanci od příštího roku mohou dostávat penize místo stravenek, řekla Schillerová: