„Na Slovensku jsou velmi oblíbené, staly se tam love brandem, a proto jsme je chtěli nabídnout v Praze, respektive v Česku,“ začíná vyprávění majitel pobočky ve Spálené ulici a zároveň franchise development manažer značky pro ČR.
Hledáte zaměstnance? Vyberte si ze 120 tisícové databáze uchazečů na portálu jobDNES.cz. |
„Výhodou franšízy je, že dostanete know-how a identitu, pod kterou působíte. To je pro začínající podnikatele jednodušší, ubude jim starostí a mohou se více věnovat zákazníkům a novým produktům,“ pokračuje Stanislav Virdzek.
Dodává, že součástí balíčku byl i manuál pro hledání vhodných prostor, zařizování provozu, nákup vybavení, jednání s úřady, dále kontakty na dodavatele a dohodnuté množstevní slevy.
Protože koncept je na trhu už sedm let, je dost zkušeností s tím, co funguje a co ne. „Takže mi nevadí přizpůsobit se některým společným věcem, protože věřím, že jsou důležité pro spokojenost naši i zákazníků. Navíc máme relativní volnost ve vymýšlení lokálních slaných a sladkých speciálů a různých alko i nealko drinků, takže pokud člověk chce, může se realizovat,“ oceňuje devětadvacetiletý franšízant.
Stanislav Virdzek (29 let)
|
Zvládli byrokracii i covid
Když vzpomíná na začátky podnikání, vybavuje si především byrokratickou zátěž, která komplikuje rozjezd byznysu v Česku i na Slovensku.
„Také jsme otevřeli v době covidové, což byl největší problém – pokles tržeb a boj o přežití. Nicméně jsme to zvládli, máme řadu spokojených zákazníků, ať už z řad Pražanů, nebo turistů, a skvělá hodnocení na internetu, díky nimž přicházejí noví lidé,“ pochvaluje si mladý muž.
O kvalitách těsta, jehož receptura vznikala skoro dva roky, a nových příchutích donutů informují hlavně na sociálních sítích, v médiích a na food festivalech. Postupně vznikají nové pobočky La Donuteria po celém Česku, v Praze jsou momentálně dvě.
Najít zaměstnance je podle Stanislava Virdzeka nyní těžké. „Gastro provozy jsou branží hodně poznamenanou covidem, lidé se bojí nejistoty v případě dalších lockdownů nebo restrikcí,“ uzavírá podnikatel.