Paušál na obědy se neosvědčil. Smysl dávají digitální stravenky nebo kantýny

29.11.2022

Stravenky v digitální podobě s denním limitem a zaměstnanecké kantýny jsou podle Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) efektivnější než stravenkový paušál. Ten podle studie nesplnil očekávání a do gastroprovozů nepřinesl žádné nové strávníky. Navíc ho zaměstnanci mnohdy vůbec nevyužívají na obědy. Pro firmy se však stává zajímavým nástrojem daňové optimalizace.
Paušál na obědy se neosvědčil. Smysl dávají digitální stravenky nebo kantýny

Podle Aleše Roda z CETA musí podpora zaměstnaneckého stravování dávat smysl a sloužit svému účelu. Stravenkový paušál se podle studie ovšem momentálně míjí účinkem a od jeho zavedení naopak hostů v restauracích ubylo.

Hledáte práci s lepšími benefity? Najděte ji na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

„Stravenkový paušál je nefunkční z hlediska podpory zaměstnaneckého stravování, neboť do systému nepřibývají noví účastníci. Proti proklamovanému milionu nových strávníků činí téměř dva roky fungování nárůst pouhých 55 tisíc strávníků, z nichž navíc pouze čtvrtina využívá paušál k úhradě stravy v pracovní době,“ doplňuje analytik Aleš Rod.

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

Obědy v krabičkách získávají na oblibě.

Podle porovnání všech podpor zaměstnaneckého stravování jsou nejefektivnější obědy v kantýnách. Zvýhodněné obědy přinesly v roce 2021/22 až 31,6 miliard korun, následují obědy placené stravenkami s tržbou 19,5 miliardy korun a jako nejméně výhodné pro gastroprovozovny jsou obědy placené stravenkovým paušálem s tržbami 2,4 miliardami korun.

Podporu zaměstnaneckého stravování velmi intenzivně sledují i podnikatelé v gastronomii, neboť ztráta účelovosti v podpoře zaměstnaneckého stravování se jich přímo a nepříznivě dotýká.

Stravenkový paušál má pomalý start. Zatím k němu přešla asi desetina firem

„Letos bude stravenkový paušál stát restaurace a kantýny na tržbách přes deset miliard korun, tak postrádá svůj účel. Pro představu to znamená, že kvůli paušálu přicházejí restaurace o každý pátý oběd. Zaměstnanci na něj nepřijdou a hledají levnější alternativy,“ říká Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků.

Podle Michaela Fanty, analytika z Centra ekonomických a tržních analýz, CETA navrhuje úpravu režimu stravenek a zrušení papírových stravenek a jejich nahrazení digitální formou. „Řešením by mohlo být zavedení denního limitu na platbu stravenkovou kartou,“ navrhuje Fanta. Dodává, že z analýzy podpory stravování v členských státech EU vyplývá, že takovým řešením je nekompromisní tlak na digitalizaci systému.

Pravidelné stravování má navíc zdravotní benefity a dlouhodobě má negativní vliv také na české zdravotnictví. Jak navíc upozorňuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), pravidelný rytmus přijímání stravy v určitou dobu zlepšuje kvalitu trávení a využívání živin, na rozdíl do nepravidelného, nárazového a impulzivního stravování.